Tort Danusi – Marcello

25 dag gotowych biszkoptów, 3 całe jajka, 3 żółtka, kostka masła, 7 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki mleka skondensowanego lub śmietanki, kieliszek koniaku, łuskane orzechy włoskie, bita śmietana.

1. Na parze ubić jajka z 4 łyżkami cukru.
2. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i 3 żółtkami.
3. Obydwie masy połączyć, dodając 3 łyżki kakao i czekoladę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej przegotowanej wody.
4. Przygotować mocną kawę (3 – 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1/4 szklanki wrzątku), dodać mleko skondensowane lub śmietankę i koniak, ostudzić.
5. Na spód wyłożonej folią aluminiową tortownicy włożyć 1/3 masy, a następnie układać biszkopty uprzednio umoczone na moment w kawie, znów 1/3 masy i biszkopty .Na wierzchu rozsmarować pozostałą resztę masy.
6. Posypać orzechami i przybrać bitą śmietaną. Można śmietanę posypać jeszcze siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.
7. Tortownicę wstawić do lodówki. Tort podawać oziębiony.
Tort nie jest zbyt słodki i dodatek bitej śmietany ma mu dodać słodyczy. Jeżeli unika się nadmiernego słodzenia, można pozostawić tort bez śmietany.