Tort chlebowy

7 jaj, 7 łyżek cukru, 7 łyżek utartego czerstwego chleba razowego, łyżka masła do wysmarowania tortownicy.
Do nasączenia tortu :1/2 szklanki rumu, szklanka przegotowanej wody, łyżka cukru.
1. Żółtka utrzeć do białości z cukrem.
2. Wsypać utarty chleb razowy.
3. Ubić sztywną pianę z białek.
4. Wszystko razem połączyć delikatnie mieszając.
5. Piec ok. 40 min. w średnio nagrzanym piekarniku, w wysmarowanej masłem tortownicy (średnicy ok. 25 cm), aż tort ozłoci się z wierzchu, a sprawdzony patyczkiem będzie suchy w środku.
6. Tort chlebowy przekroić na 3 placki. Nasączyć je wodą z rumem i cukrem, po czym przełożyć „Kremem orzechowym do tortu” i „Kremem kawowym do tortu – wyśmienitym” (patrz przepisy).