Tarta brokułowa

1 opakowanie (30 dag) ciasta francuskiego, 2 brokuły,
20 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz
na zalewę: 2 szklanki mleka, 4 jajka, starty parmezan, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Formę do tart wysmarować oliwą. Ułożyć ciasto i napełnić suchą fasolą, wstawić do piekarnika i upiec na złocisto. Fasolę wysypać. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować (3 minuty) w posolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Czosnek wycisnąć przez praskę i wraz z pieczarkami udusić na maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najpierw na tarcie ułożyć pieczarki, na nich brokuły. Wymieszać mleko z 4 łyżkami parmezanu, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać tartę i zapiekać, aż masa stężeje i wierzch zbrązowieje (tj. około 35 minut).