Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

(5 porcji)
Ugotowana według przepisu na sztukę mięsa wołowina, 3 łyżki tartego chrzanu, łyżka masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki rosołu, cukier, sól, kilka łyżek śmietany lub 2 żółtka, ewentualnie kilka kropli soku cytrynowego.
1. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, wymieszać, smażyć .
2. Do białej zasmażki wlać rosół, dodać chrzan, wymieszać, dodać sól i cukier do smaku, na zakończenie wlać śmietany, dokładnie wymieszać i zagotować.
3. Polać sosem wyjętą uprzednio na półmisek i pokrojoną na porcje sztukę mięsa, wstawić na kilka chwil do gorącego piekarnika, nie pozwalając jednakże, aby się zrumieniła.
W dawnych przepisach podaje się, że sos taki można zaprawiać żółtkami, a chrzan świeżo utarty najpierw podsmaża się na maśle. My jednak dla oszczędności czasu przeważnie używamy chrzanu już gotowego, w słoiczkach, a doprawianie żółtkami uważany za ryzykowne dla zdrowia – więc też ta oszczędniejsza wersja sosu jest chyba bardziej na czasie.