Sztuka mięsa w sosie koperkowym
(5 porcji)
Ugotowana wg poprzedniego przepisu wołowina, 1/2 szklanki rosołu, 2 łyżki siekanego koperku, 2 ziemniaki, łyżka masła, łyżka mąki.
1. Łyżkę masła rozpuścić, wsypać doń łyżkę mąki, smażyć chwilę aż zasmażka zbieleje.
2. W osobnym garnuszku ugotować w rosole pokrojone w półcentymetrową kosteczkę ziemniaki.
3. Wlać ugotowane w rosole ziemniaki do zasmażki. Podgrzać sos.
4. Posiekany drobniutko koper włożyć do sosu, dokładnie wymieszać i zagotować.
5. Oblać sosem wyłożoną na półmisek sztukę mięsa, uprzednio pokrojoną na porcję.
6. Wstawić na kilka chwil do nagrzanego piekarnika.
Sos można przyrządzać i bez dodatku ziemniaków, jednak ten z ziemniakami jest pozostałością starej, warszawskiej tradycji kulinarnej.