Sztufada marynowana

(6 porcji)
Składniki jak do przyrządzenia „”Sztufady łatwej” oraz 1!2 szklanki octu zmieszanego ze szklanką wody, przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kawałek listka laurowego, łyżeczka cukru. Może być jeden suszony grzyb i cebula.

1. Zagotować ocet z wodą, przyprawami i łyżeczką cukru.
2. Gorącą, zdaniem jednych, lub ostudzoną, według innych gospodyń, zaprawą zalać umyte mięso i pozostawić w chłodzie na jeden lub dwa dni ,w tym czasie kilkakrotnie przewracając je.
3. Wyjęte z zaprawy mięso naszpikować słoniną, tak jak podano w przepisie „Sztufada łatwa”.
4. Obsmażyć pieczeń na tłuszczu, włożyć do garnka lub brytfanny dodając obraną i pokrojoną na kilka cząstek cebulę i umyty grzyb, podlać wodą (co najmniej 1/2 szklanki), dusić pieczeń pod przykryciem, aż będzie miękka.
5. Sos przecedzić, połową polać ułożone na półmisku mięso, pozostały sos podać w sosjerce .
Tak przyrządzona pieczeń jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sztufadę podaje się z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, kładzionymi kluskami.