Sztokfisz w śmietanie

75 dag sztokfisza (suszonego dorsza), 50 dag kartofli, oliwa
z oliwek, 3 cebule, masło, świeżo zmielony pieprz, liść laurowy, mąka, 600 ml mleka, 300 ml śmietany

Suszonego dorsza moczyć przez dobę, trzykrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Namoczoną rybę opłukać, zdjąć z niej skórę i wyfiletować. Podzielić mięso na małe kawałki. Obrać kartofle i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy i podsmażyć kartofle na złoto. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Obrać cebulę, również pokroić ją na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie. Włożyć na patelnię kawałki dorsza i doprawić pieprzem. Rozpuścić masło i dodać mąkę, stale mieszając. Nie przerywając mieszania, wąską strużką dolewać mleko. Zagotować i zdjąć z kuchenki, po czym dodać śmietanę i starannie wymieszać. Ułożyć rybę z cebulą w żaroodpornym naczyniu, przykryć plasterkami podsmażonych kartofli, zalać sosem śmietanowym, ozdobić z wierzchu liściem laurowym
i włożyć do piekarnika. Dusić pół godziny w temperaturze 180? C.