Szopska sałatka

1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1 duży świeży ogórek,
1 czerwona papryka, 10 oliwek czarnych, 10 oliwek zielonych, 1 czerwona cebula, 10-15 dag sera feta
na sos: 3 łyżki octu winnego, 6 łyżek oleju słonecznikowego, pieprz, sól, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki musztardy
Przygotować sos z octu, musztardy i oleju, dodając w trakcie mieszania sól i pieprz oraz cukier. Dokładnie umytą sałatę porwać palcami, ułożyć na dużym talerzu, na niej położyć pokrojone w plasterki pomidory. Tę pierwszą warstwę polać lekko sosem winegret, następnie dodać ogórka pokrojonego w plasterki i cebulę pokrojoną w talarki i rozłożoną na pierścionki, po czym znów skropić sosem. Dodać paprykę i oliwki, każdą warstwę skrapiając sosem. Na koniec posypać pokruszoną fetą i pokropić ją resztą sosu.