Szczupak z kluskami

(4–6 porcji)

1 szczupak (ok. 1 kg)
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
sok z połowy cytryny
sól
na kluseczki: 2 łyżki masła, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1 cebula,
1 czerstwa bułka, 2 jaja, sól, 1/2 łyżeczki do kawy mielonego pieprzu,
2–3 łyżki tartej bułki, kawałek mięsa z ryby, sok z połowy cytryny, starta skórka z cytryny
do zaprawienia sosu: 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka masła, 4 łyżki mleka, 1 kopiasta łyżka mąki

Szczupaka wypatroszyć, umyć i pokroić na kawałki. Na dnie garnka ułożyć pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę i cebulę, a na nich kawałki ryby. Wlać tyle wody, aby zakrywała rybę, dodać sól. Gotować próbując, czy sos jest wystarczająco słony i dolewając po łyżeczce soku cytrynowego, aż szczupak będzie miękki. Gdyby wywar się wygotował – dolać trochę wody, ponieważ w potrawie powinno być sporo płynu.
Przygotować kluski: zmielić w maszynce namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę i kawałek ryby. Do masy dodać jajka, pieprz, siekaną zieloną pietruszkę, skórkę cytrynową i sok oraz tartą bułkę. Wyrobić masę bardzo dokładnie. Formować rękami niewielkie kluseczki i gotować je w wywarze wraz z rybą. Kiedy wszystko jest miękkie, wsypać do wywaru siekanej pietruszki i pieprzu, dodać masło, wlać wymieszane z mąką mleko i zagotować.