Szczupak w maśle

(4–6 porcji)

1 szczupak (ok. 80 dag – 1 kg)
1 marchew
1 pietruszka
2 cebule
sok z jednej cytryny
sól
1 łyżka masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki
4 łyżki mleka

Szczupaka wypatroszyć, umyć i pokroić na kawałki. Na dnie garnka ułożyć pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę i cebulę, a na nich rybę. Wlać tyle wody, aby zakrywała rybę, dodać sól. Gotować około 40 minut próbując, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie – dodać soli. Podczas gotowania kilkakrotnie dodawać po łyżeczce soku cytrynowego. Na patelni rozpuścić masło, dodać zieloną pietruszkę i pieprz oraz rozmieszaną w mleku mąkę. Dolać sos od ryby. Kiedy sos zgęstnieje, włożyć rybę i jeszcze chwilę razem gotować.