Szczupak w maśle
(46 porcji)
1 szczupak (ok. 80 dag 1 kg)
1 marchew
1 pietruszka
2 cebule
sok z jednej cytryny
sól
1 łyżka masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki
4 łyżki mleka
Szczupaka wypatroszyć, umyć i pokroić na kawałki. Na dnie garnka ułożyć pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę i cebulę, a na nich rybę. Wlać tyle wody, aby zakrywała rybę, dodać sól. Gotować około 40 minut próbując, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodać soli. Podczas gotowania kilkakrotnie dodawać po łyżeczce soku cytrynowego. Na patelni rozpuścić masło, dodać zieloną pietruszkę i pieprz oraz rozmieszaną w mleku mąkę. Dolać sos od ryby. Kiedy sos zgęstnieje, włożyć rybę i jeszcze chwilę razem gotować.