Szaszłyk

(6 porcji)
40 dag mięsa (wołowego- polędwica ,krzyżowa, rostbef – polędwiczki wieprzowe, baranina, kurza pierś ),25 dag wędzonego boczku,10 dag pieczarek,2 cebule, cukinia, pomidory, papryka i to wszystko, co gospodyni podpowie fantazja.Ew.2 łyżki soku cytrynowego,3 łyżki oliwy, łyżka sosu sojowego, szczypta pieprzu i soli.

1. Mięso pokroić w kawałki wielkości 4×4 cm i grubości 1 cm, cieniej boczek lub słoninę, paprykę pociąć w paski, cebulę w cienkie talarki, cukinię na kawałki takie jak mięso, pieczarki – jeśli małe można pozostawić w całości, jeśli duże pokroić w grube plastry. Można na dzień lub kilka godzin przed pieczeniem szaszłyka zamarynować mięso w mieszaninie soku z cytryny i oliwy, sosu sojowego, soli i pieprzu.
2. Nadziewać po kolei wszystkie przygotowane do przyrządzania szaszłyka składniki, pamiętając, aby zawsze obok mięsa był boczek, wówczas będzie soczyste.
3.Można smażyć na patelni – odpowiednio szerokiej, aby zmieściły się na niej nadziane na szpadki szaszłyki, lub w piekarniku czy elektrycznym grillu, polewając przyrządzoną mieszaniną oleju, soku cytrynowego i sosu sojowego. Szaszłyk w piekarniku można przez ok. 10 min. podpiekać pod przykryciem z aluminiowej folii, po czym odkryć i dopiec polewając zaprawą.
Do szaszłyka najlepiej podawać ugotowany na sypko ryż (może być wymieszany z zielonym groszkiem, rodzynkami, kilkoma kawałeczkami pomarańczy) i zieloną sałatę lub cykorię z dodatkiem winegretu, kilku rodzynek i drobno pokrojonej pomarańczy.