Szarlotka

3 szklanki mąki, kostka masła lub margaryny, jajko, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kieliszek alkoholu 40 – 45%, skórka starta z całej cytryny, 5 – 6 jabłek nadających się na szarlotkę ,czyli renet lub boikenów, cukier puder do posypania.
1. Przesianą mąkę posiekać z masłem lub margaryną ,dodać jajko, proszek do pieczenia, cukier i alkohol, wyrobić ciasto.
2. Ciasto podzielić na 2 części: połowę owinąć w folię plastikową i włożyć do zamrażalnika lodówki, resztę rozłożyć w tortownicy lub prodiżu, posypać skórką startą z cytryny i podpiec ok. 20 min. w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.
3. Na podpieczone ciasto zetrzeć na dużych oczkach tarki umyte jabłka razem ze skórką. Na jabłka zetrzeć zamarznięte ciasto, tak aby utworzył się rodzaj kruszonki.
4. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 20 min. Po wyjęciu szarlotkę posypać cukrem pudrem przez sitko.
Smakuje dobrze zarówno gorąca, jak i zimna.