Szarlotka z jabłek i razowego chleba

20 dag pumpernikla
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka cukru
szczypta mielonego cynamonu
2 łyżki masła lub oliwy
1/2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki araku lub innego aromatycznego alkoholu
1 łyżka siekanej skórki cytrynowej

Pumpernikiel ususzyć i zemleć w maszynce do mięsa lub w malakserze. Skropić winem, a kiedy wino wsiąknie, skrapiać wodą, aż powstanie gęsta masa chlebowa. Dodać szklankę cukru i cynamon. Głęboką patelnię posmarować grubo masłem, wyłożyć połowę masy chlebowej, a na niej ułożyć pokrajane w cienkie plasterki jabłka wymieszane z cukrem, arakiem i siekaną skórką cytrynową. Nakryć jabłka drugą częścią masy chlebowej i smażyć na wolnym ogniu najpierw z jednej strony, a kiedy na dnie powstanie „skórka”, przewrócić placek na drugą stronę i dopiec. Szarlotkę podawać podzieloną jak tort, na gorąco lub zimno. Można posypać cukrem pudrem.