Szafran

Ta najdroższa przyprawa świata używana jest w kuchni od kilku tysięcy lat – znano ją podobno już na dworze króla Salomona. Silny smak, aromat i piękny żółty kolor to cechy, dla których szafran jest tak bardzo ceniony. Uprawiany w całym basenie Morza Œródziemnego, stanowi, na przykład, wielkie bogactwo Hiszpanii. Jego uprawa jest bardzo opłacalna, ale też
i pracochłonna: aby uzyskać 50 dag przyprawy, trzeba ręcznie zebrać znamiona z ćwierci miliona kwiatów krokusów. Szafran nadaje charakterystyczny smak i barwę wielu wspaniałym znanym potrawom: jest ważnym składnikiem paelli, risotta po mediolańsku oraz sławnej marsylskiej zupy bouillabaisse. w dawnych czasach, w tradycyjnej kuchni polskiej, gospodynie dodawały szafranu do sławnych polskich bab („szafranowych”), dzięki czemu miały one piękny, jajeczny kolor. Szafran najlepiej przed użyciem namoczyć w wodzie lub wódce, po czym dodać do potrawy. w handlu dostępny jest niekiedy szafran mielony, a nawet barwnik używany zastępczo do potraw, tak zwany turmerik, ale najbardziej ceniony i nadający potrawom szlachetny aromat jest szafran w niteczkach.