Surówka z owocami

(6 porcji)

1 czerwony grejpfrut, 4 pomarańcze, 6–8 kumkwatów,
1 nieduża czerwona cebula, 1 łyżka posiekanej mięty lub melisy
na sos: sok z 1/2 pomarańczy oraz starta z niej skórka, 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek lub
z nasion winogron, sól, pieprz

Grejpfruta i pomarańcze okroić ze skórki, pokroić w centymetrowe plastry, a te na ćwiartki. Kumkwaty pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę także w jak najcieńsze krążki. Na dużym okrągłym półmisku ułożyć kawałki owoców, na nich porozdzielane pierścionki cebuli. Przygotować sos: sok pomarańczowy i startą skórkę wymieszać z octem i oliwą, dodać pieprz
i sól, dokładnie wymieszać. Polać sosem surówkę. Po wierzchu posypać miętą lub melisą. Podawać od razu.