Suflet serowy
(6 porcji)
2 łyżki maki, 2 łyżki masła, 1 1/2 szklanki mleka, 5 jaj, 25 dag utartego ostrego sera żółtego, sól, gałka muszkatołowa do smaku, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła lub margaryny do posmarowania naczynia.
1. W rondlu przyrządzić zasmażkę z masła i mąki, stale mieszając, aż stanie się złota, po czym wlać zimne mleko i dokładnie rozmieszać zasmażkę. Gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Posolić i dodać startą gałkę muszkatołową do smaku.
2. Do oziębionego sosu dodać żółtka, następnie tarty ser i dobrze wymieszać.
3. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą.
4. Okrągłe i wysokie naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i wyłożyć doń przygotowaną masę.
5. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170 st C) ok. 30 min. nie zaglądając, żeby suflet nie opadł. Po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast podawać na stół. Ten przysmak kuchni francuskiej nadaje się wyśmienicie jako gorąca przystawka lub danie obiadowe czy kolacyjne z dodatkiem sałaty i z bułką z masłem.
Suflet serowy można łączyć też z szynką, smażoną cebulą, parówkami, smażonymi grzybami. Składniki te ,posiekane , dodaje się do masy przed zmieszaniem z ubitym białkiem.