Sushi z kawiorem

czarny kawior, czerwony kawior, ryż, pasta wasabi (lub chrzan tarty wymieszany z musztardą), 2 plastry algi nori, sól, cukier, ocet winny, odrobina białego wytrawnego wina

Ryż umyć, moczyć przez pół godziny, zalać wodą i przez 20 minut gotować. Wymieszać w kubku 4 łyżki octu winnego, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli i 2 łyżki białego wytrawnego wina. Przełożyć ryż do kamiennej lub porcelanowej miski i rozluŸniać mieszając. Jeszcze ciepły polewać przyprawami, nadal mieszając, aż zrobi się gąbczasty i wchłonie płyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy wystygnie, formować z niego wałeczki o długości 2–3 cm i średnicy 1–11/2 cm. Posmarować je pastą wasabi lub chrzanem wymieszanym z musztardą, a następnie owinąć paskami alg nori. Na wierzch wałeczka położyć kawior.