Staroświecka sałatka piknikowa

1 prostokątny bochenek białego chleba (1 kg), 3 łyżki masła, liście kruchej sałaty, 1 zielona papryka, 4 jaja na twardo, 2 młode marchwie, 40 dag młodych ziemniaków, 3 dymki, 1 szklanka startego sera gouda, sól, pieprz
na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki mleka,
1 ząbek czosnku, 1 łyżka siekanego koperku, sól, pieprz

Z bochenka chleba skroić wierzch i wybrać miąższ. Roztopić masło, dokładnie natłuścić wnętrze bochenka i wyłożyć je listkami sałaty. Przygotować sałatkę: ziemniaki umyć i ugotować, ostudzić. Posiekać jaja na twardo i cebulki. Zieloną paprykę pokroić w paski. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z tartym serem. Połączyć składniki sosu, dodać do sałatki i całość wymieszać. Sałatkę umieścić w bochenku, okryć liściem sałaty i odkrojonym wierzchem chleba.