Spaghetti z sosem bolońskim
(6 porcji)
Na sos boloński: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, 2 cebule, ząbek czosnku, puszka obranych pomidorów w soku, 3 łyżki przecieru, kilka pieczarek, kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wrzącej wody, oregano (lebiodka), pieprz, sól, majeranek, bazylia, 5 łyżek oliwy lub oleju, szklanka startego, ostrego, żółtego sera. 1/2 kg makaronu spaghetti.
1. Na oleju poddusić ,nie rumieniąc, drobno pokrojoną cebulę.
2. Mielone mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki dodać do cebuli, smażyć wszystko razem 5 minut.
3. Gdy mięso nabierze brązowego koloru, podlać rosołem z kostki i dodać przecier pomidorowy. Gotować , stale mieszając około 20 minut. Dodać zioła, czosnek, sól, pieprz.
4. Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy. Wkładać go do garnka stopniowo, aby nie połamać nitek. Ugotować al dente, odcedzić.
5. Gorący makaron podawać z sosem z mięsem. Każdą porcję posypać serem.