Sos winegret, czyli klasyka
3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego albo balsamicznego, 6 łyżek oleju lub oliwy, 1/2 łyżeczki dobrej, ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, ew. ząbek czosnku i umytej, najdrobniej posiekanej natki pietruszki lub szczypta ziół prowansalskich.
1. Rozetrzeć czosnek z solą lub przecisnąć go przez praskę. Również przez praskę można przecisnąć zieloną pietruszkę lub bardzo drobno ją posiekać.
2. Dodać pieprz, cukier, musztardę, dokładnie wymieszać.
3.Wlać ocet winny albo balsamiczny i olej lub oliwę, dokładnie wymieszać. Najlepiej mieszać wszystkie składniki sosu winegret w zakręconym słoiku typu twist, miksując niczym barman koktajle,do uzyskania jednorodnego sosu.
Jest to sos stosowany do wielu sałatek, surówek, a także do smażonej morskiej ryby. Dowolnie można dodawać do niego zamiast czosnku, drobno usiekaną cebulę, szczypior, zioła według smaku, można zrezygnować z dodatku natki pietruszki. Istotne jest zachowanie proporcji oleju (lub oliwy) do octu (lub soku cytrynowego) – 2 :1.