Sos maderowy
2 łyżki masła, łyżka mąki, 5 pieczarek, 1/2 szklanki madery (ew. słodkiego wina), sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczka cukru na karmel, szklanka rosołu, sól, pieprz.
1. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i przyrządzić jasną zasmażkę.
2. Dolać rosół i wrzucić drobno pokrojone pieczarki. Gotować, aż sos zgęstnieje ,stale mieszając drewnianą łyżką.
3. Na suchej patelni zrumienić łyżkę cukru na karmel. Rozpuścić w łyżce wody.
4. Dodać do sosu sok cytrynowy, cukier i karmel, sól, a na końcu wlać maderę. Jeśli sos zbytnio wyparował, uzupełnić przegotowaną wodą.
Sos maderowy w kuchni prababek stosowany był najczęściej do mięs wołowych, zwłaszcza do polędwicy.