Sos diabelski do krewetek
(4 porcje)
3/4 puszki krojonych pomidorów w sosie własnym, 23 łyżki soku cytrynowego, 1 dymka wraz ze szczypiorem, 1 łodyga selera naciowego, 1 łyżka chrzanu, 1 łyżeczka sosu tabasco, koncentrat pomidorowy (co najmniej 2 łyżki, ale jeśli sos nie ma wyranie pomidorowego smaku, dodać więcej), sól, cukier i pieprz do smaku, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Dymkę posiekać jak najdrobniej wraz ze szczypiorem, łodygę selera obrać z włókien i posiekać. Wymieszać pomidory z siekaną łodygą selera, dymką i koncentratem pomidorowym oraz siekaną pietruszką, doprawić solą, pieprzem i cukrem, po czym jeszcze raz krótko zmiksować. Po schłodzeniu w lodówce podawać do gorących krewetek.