Sos chrzanowy

2 łyżki masła, kopiasta łyżka mąki, szklanka rosołu, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki tartego chrzanu, łyżka cukru, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.
1. W rondlu zrumienić na złoto zasmażkę z masła i mąki.
2. Wlać jednym ruchem do złocistej zasmażki szklankę rosołu i gotować, mieszając, 5 min. na małym gazie.
3.Dodać chrzan, sól, pieprz, cukier, uzupełnić sos wodą i zagotować, po czym dodać śmietanę. Zgasić gaz i przykryć rondel pokrywką.
4.Sos chrzanowy można podawać zarówno do sztuki mięsa, jak i jajek na twardo.
Przepis na nieco inaczej przygotowany sos chrzanowy podajemy w rozdziale o mięsach („Sztuka mięsa w sosie chrzanowym”).