Soljanka z mięsem
50 dag karkówki lub szynki, 10 dag boczku, 10 dag kiełbasy, 10 dag kiszonych ogórków, 1 duża cebula, 1 duża czerwona papryka, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka oleju, śmietana 30%, mąka, masło na zasmażkę, puszka koncentratu pomidorowego, vegeta, pieprz, czosnek, papryka słodka, sól
Stopić smalec z olejem i usmażyć mięso pokrojone w cienkie paseczki. Przełożyć do rondla i zalać wodą, dodać vegetę, mieloną słodką paprykę oraz ćwiartki papryki świeżej, oczyszczonej z pestek. Gotować pół godziny (po 15 minutach sprawdzić, czy z papryki łatwo schodzi skórka). Obrać
i pokroić na paseczki. Na tłuszczu od smażenia mięsa podsmażyć boczek
i kiełbasę pokrojone w cienkie paseczki. Przełożyć do wywaru z mięsem. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i kiszone ogórki pokrojone w paski. Wrzucić do zupy, doprawić do smaku i zagęścić zasmażką z mąki i masła. Na koniec zabielić śmietaną.