Sojowy kapuśniak bez mięsa

(4 porcje)

15 dag fasolki sojowej, 1 szklanka kapusty kiszonej, 1 cebula, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego, 3 szklanki rosołu warzywnego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pieprz, sól, 2 łyżki gęstej śmietany

Fasolę sojową namoczyć lub zagotować i odstawić na godzinę, po czym ugotować ją do miękkości i odcedzić, zachowując szklankę wywaru. Rozgrzać olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, dodać przesiekaną kapustę, kminek i przecier. Dolać wywar z soi. Dusić razem około 20–25 minut. Do uduszonej kapusty dodać fasolę sojową, rosół warzywny i rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować razem 10–15 minut, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodać śmietanę
i już nie gotować.