Smażone warzywa na sposób chiński

(4 porcje)

20 dag cienkiej zielonej fasolki szparagowej, 20 dag kiełków sojowych (lub z fasoli mung), 20 dag pędów bambusa
z puszki, 1 jak najmniejszy świeży kalafior, 1 duża marchew,
6–8 grzybków mun, 1 strąk słodkiej czerwonej papryki,
1 łyżeczka mielonego imbiru, 4 łyżki oleju arachidowego,
4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wytrawnego białego wina,
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka miodu lub cukru

Grzyby mun opłukać i zalać ciepłą wodą. Po 30 minutach osączyć
i pokroić w paski. Przygotować jarzyny: umyty kalafior podzielić na małe cząsteczki, fasolę po usunięciu końcówek podzielić na połówki, marchew obrać i pokroić na cienkie paseczki wielkości zapałki, czerwoną paprykę pokroić na paseczki, pokroić też wyjęty z puszki i osączony bambus. Kiełki fasoli lub soi umyć i osączyć. w woku lub na dużej patelni rozgrzać olej arachidowy i usmażyć na nim grzyby mun i pędy bambusa, po czym przełożyć do innego naczynia. Do woka włożyć imbir, marchew i kalafior oraz paprykę. Po 3 minutach smażenia dodać na powrót grzyby z bambusem. Mąkę wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, dodać sos sojowy oraz kiełki i smażyć, aż sos częściowo odparuje. Gotowe danie pokropić z wierzchu olejem sezamowym.