Smażone w cieście grzyby shiitake

(6 porcji)

75 dag grzybów shiitake
na ciasto: 1 szklanka mąki, 1 1/2 szklanki mleka z wodą (mniej więcej pół na pół), 1–2 jaja, sól
do smażenia: 1 lub 2 szklanki oleju

Przygotować ciasto: wymieszać jaja z mlekiem i wodą, dodać mąkę i starannie wymieszać, najlepiej trzepaczką do ubijania. Grzyby szybko umyć
i dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem kuchennym, poobcinać twarde korzonki. Rozgrzać w głębokiej patelni olej. Maczać każdy grzyb w cieście, chwilę trzymać na widelcu, aby ściekł nadmiar ciasta, po czym wkładać do oleju i smażyć na złocisto. Podawać na gorąco, najlepiej
z ostrym sosem (może to być pikantny keczup).