Smakowity jeż
po 1 główce białej i czerwonej kapusty, 1/2 kg pokrojonej szynki, 1/2 kg pieczonego mięsa, 1/2 kg sera żółtego,
1 słoiczek oliwek, 10 dag fety, 25 dag koktajlowych pomidorów, 1 słoiczek korniszonów, 1 słoiczek minikukurydzy, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 świeży ogórek, ok. 25 dag winogron, 1 słoiczek marynowanych grzybów,
1 słoik śliwek marynowanych, 1 słoik marynowanej dyni, 20 przepiórczych jajeczek, 1 słoik marynowanych perłowych cebulek, 3 paczki wykałaczek
Szynkę, ser, paprykę, ogórki i pieczone mięso pokroić w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka przepiórcze obrać ze skorupek. Wszystkie pozostałe produkty powyjmować z zalewy i osączyć. Duże grzybki marynowane pokroić na cząstki, śliwki poprzekrawać na połówki. Na wykałaczkę do połowy jej wysokości nadziewać przygotowane składniki. Szaszłyki wbijać w główki kapusty, starając się stworzyć ładną kompozycję kolorystyczną.