Sezam

Roślinę tę znano już przed tysiącami lat i stosowano ją jako przyprawę
i ważny składnik wielu potraw. Drobne nasionka bywają jasnobeżowe, brązowawe i czarne. Wszystkie rodzaje sezamu są dostępne w naszych sklepach. Sezam zawiera aż 50 procent tłuszczu i dzięki temu jest doskonałym surowcem do produkcji aromatycznego, popularnego w krajach azjatyckich oleju. Na Bliskim Wschodzie bardzo często do potraw używa się produkowanej
z nasion sezamowych pasty tahina, nadającej im specjalny smak. Także i ta pasta jest dostępna w sklepach z żywnością orientalną. Nasionami sezamu posypuje się różne rodzaje pieczywa, przez co nabiera ono specyficznego aromatu i smaku. Najpopularniejszym jednak chyba produktem z sezamu jest chałwa – słodki wschodni przysmak, i sezamki – również bardzo słodkie kruche ciasteczka. Sezam jednak nadaje się do przyprawiania różnych, niekoniecznie słodkich potraw, nadając im smak Orientu. Dodawać go można do warzyw, makaronu i mięsa. Aby zapach i smak sezamu były bardziej wyraziste, praży się go na suchej patelni lub w piekarniku.