Sernik zwyczajny

80 dag sera, 3/4 szklanki cukru, 3/4 kostki masła, 6 jaj, 3 średnie ziemniaki, cukier waniliowy, bakalie, skórka z cytryny, łyżka masła do wysmarowania formy, łyżka tartej bułki.
1. Ser i ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce.
2. Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
3. Rozetrzeć masło, dodać utarte żółtka, cukier waniliowy i masę serowo-ziemniaczaną. Miksować ok. 10 min.
4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Dodać również rodzynki, pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z umytej i sparzonej cytryny, orzechy, migdały i delikatnie wymieszać.
5. Piec w wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką średniej tortownicy ok. 45 min. w temperaturze ok. 200 st C.