Sernik na zimno

60 dag sera tłustego lub 2 pojemniki twarożku homogenizowanego, 3 jajka, szklanka cukru, kostka masła, 2 czubate łyżki żelatyny, olejek np. waniliowy.
1. Jeśli robi się sernik z sera tłustego, zemleć go w maszynce.
2. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem.
3. Dodać ser zmielony lub twarożek z pojemników i razem wymieszać na gładką masę.
4. Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w gorącej wodzie i zagotować.
5. Dokładnie rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę wlać do masy serowej, wymieszać.
6. Dodać ubitą pianę z białek, dokładnie choć ostrożnie wymieszać, można zmiksować ubijakami do piany – sernik nie tylko będzie dokładnie wymieszany, ale i nabierze jeszcze pewnej puszystości.
7. Wlać masę do średniej tortownicy lub foremki czy salaterek, wstawić do lodówki. Sernik podawać oziębiony, najlepiej z lodówki.
Dla ozdoby można zalać wierzch sernika kolorową galaretką.