Sernik „domek” nie tylko dla dzieci

50 dag sera, kostka masła, 2 żółtka, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 28 (3 paczki) prostokątnych herbatników, orzechy, rodzynki.
1. Ser zemleć lub przecisnąć przez praskę do purée albo rozdrobnić w malakserze.
2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać masło i dalej ucierać (np. mikserem), gdy utworzy się puszysta masa, połączyć z serem.
3. Masę podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Można dodać rodzynki i drobno posiekane orzechy.
4. Białą masę równo rozsmarować na 21 herbatnikach ułożonych w 3 rzędach po 7 herbatników. Na środkowym rzędzie położyć 7 herbatników, a na nie ciemną masę z kakao. Rzędy zewnętrzne unieść zlepiając w trójkąt. Sernik w kształcie domku, zawinięty w pergaminowy papier śniadaniowy, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz., aby herbatniki zmiękły.
5. Po wyjęciu z lodówki sernik polać polewą czekoladową, np. z przepisu „Mazurek Marysi” .
Przed podaniem pokroić w cienkie plastry.