Schab po galicyjsku

(6 –8 porcji)
1 kg schabu bez kości, 15 dag suszonych śliwek bez pestek, łyżka tłuszczu do pieczenia, sól, kminek, majeranek.
1. Umyty schab posolić, zrobić długim, ostrym nożem otwór wzdłuż włókien pośrodku schabu (szerokości ok. 1 – 2 cm).
2. Namoczyć na godzinę śliwki,odsączyć,osuszyć.
3. W otwór w środku schabu wkładać śliwki upychając je możliwie mocno
4. Posypać schab po wierzchu majerankiem i kminkiem. Zawinąć w natłuszczony kawałek aluminiowej folii i piec w piekarniku w brytfance z odrobiną wody (mniej więcej na 2 cm wody wlewamy do brytfanny, w której umieszczamy schab zapakowany szczelnie w folię).
5. P o godzinie pieczenia, kiedy schab jest już miękki (sprawdzamy nakłuwając przez folię szpikulcem), otworzyć folię i zrumienić schab z wierzchu. Jest to danie z doskonałej kuchni, jaką jeszcze przed drugą wojną światową prowadzono w średnio zamożnym domu krakowskim, ale przepis pochodzi z czasów znacznie dawniejszych. Schab taki ma niezwykły aromat i smak, a przy tym jest bardzo dekoracyjny. Schab po galicyjsku przeznaczony jest do jedzenia na gorąco lub na zimno, z sosem tatarskim, chrzanem lub polskim sosem chrzanowym.