Sałatki z ryb; Sałatka z ryby i ryżu
(4 porcje)
Ok. szklanki rozdrobnionej gotowanej ryby morskiej, kilka rodzynek, 3 jędrne pomidory, filiżanka ryżu, 1/2 cytryny, majonez, pieprz i sól, 2 gałązki naciowego selera.
1. W dużej ilości wody ugotować ryż, odcedzić, przelać zimną wodą, a następnie odsączyć rozłożywszy go na czystej ściereczce.
2. Namoczyć w ciepłej wodzie rodzynki.
3. Obrać ze skórki sparzone wrzątkiem pomidory, usunąć pestki, pokroić miąższ w kosteczkę , pokroić w kawałeczki naciowy seler.
4. Wymieszać rybę, rodzynki, pomidory, seler, pokropić sokiem z cytryny, dodać ryż. Odstawić do lodówki.
5. Po godzinie wyjąć sałatkę z lodówki i wymieszać z majonezem. Doprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby sokiem cytrynowym.
Sałatki rybne są z rodzaju tych dań, które w zależności od tego, czym dysponujemy, z czego je skomponujemy, za każdym razem mogą smakować inaczej. Stałymi składnikami są tylko: gotowana biała ryba morska, majonez, rodzynki i zielenina oraz sól i pieprz. Sałatki są zapożyczeniem z kuchni francuskiej, w której są traktowane jako znakomite spożytkowanie resztek i lekkie, a pożywne danie.