Sałatka z sojowych kiełków

(4 porcje)

1 mały zielony ogórek, 2 łodygi selera naciowego, 25–35 dag kiełków sojowych, 10 dag orzechów laskowych, 1 pomarańcza, 15 dag niskotłuszczowego sera feta
na sos: 1 pomarańcza, 2 łyżki oleju z orzechów włoskich,
1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz

Kiełki sojowe blanszować przez minutę we wrzącej wodzie. Odsączyć, usunąć możliwie jak najwięcej wody w papierowym kuchennym ręczniku. Przygotować sos: wycisnąć sok z pomarańczy, ubić z olejem z orzechów włoskich, dodać musztardę, sól i pieprz. Uprażyć na suchej patelni orzechy laskowe, po czym lekko je posiekać. Ser feta osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić ostrym nożem w niewielką kostkę. Pomarańczę obrać i wykroić cząstki miąższu z białej osłonki. Pokroić możliwie najdrobniej ogórek i łodygi selera. Wymieszać ser, kiełki, orzechy, ogórek, łodygi selera i pomarańczę. Polać sałatkę sosem i lekko wymieszać.