Sałatka z ryżu z jarzynami

(4 porcje)
Szklanka ugotowanego ryżu, 6 marynowanych śliwek, 2 ogórki konserwowe, kukurydza z puszki lub groszek konserwowy, łyżka siekanego szczypiorku, świeża papryka, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz, łyżeczka cukru.
1. Ugotowany, ochłodzony ryż skropić sokiem cytrynowym.
2. Œliwki, ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Połączyć z ryżem, dodać szczypiorek.
3. Na końcu dodać osączoną kukurydzę lub groszek, polać wszystko olejem, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Najlepiej użyć po kawałku papryki czerwonej i żółtej lub zielonej, sałatka stanowić będzie wówczas barwną kompozycję pobudzającą apetyt.