Sałatka z ryżu i soczewicy

15 dag soczewicy, 1 szklanka ryżu basmati, 2 marchewki, 1/2 niedużego ogórka, 3 dymki, 3 łyżki siekanej natki
na sos: 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2-1 łyżeczka cukru, sól, czarny pieprz

Namoczyć (30 minut) soczewicę w zimnej wodzie, następnie gotować ją 20-25 minut w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ugotować ryż, odcedzić. Wymieszać ryż z soczewicą. Przyrządzić sos, mieszając w zakręcanym słoiku wszystkie podane składniki. Dodać sos do ryżu z soczewicą i odstawić do lodówki. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę posiekać wraz ze szczypiorem. Ogórek pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystko wymieszać. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.