Sałatka z ryby i ziemniaków

(4 porcje)
4 ziemniaki, jabłko, szklanka rozdrobnionej gotowanej ryby morskiej, kilka rodzynek, ewentualnie kilka włoskich orzechów, majonez, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i koperku, kieliszek białego wytrawnego wina.
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach.
2. Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w dość drobną kostkę.
3. Obrać i pokroić w kostkę jabłko, skrapiając je sokiem z cytryny, aby nie czerniało.
4. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
5. Wymieszać pokrojone jabłko, ziemniaki, rybę, posiekaną drobno zieleninę, rodzynki i posiekane orzechy, dodać majonez zmieszany z białym wytrawnym winem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Odstawić do lodówki na godzinę.
Sałatkę z gotowanej ryby podaje się najczęściej na liściach sałaty, posypaną suto zieleniną (zawsze raczej więcej koperku niż pietruszki), oblaną majonezem. Znakomite danie kolacyjne, dość lekkie i smaczne.