Sałatka z rukoli ze smażoną mozzarellą

(4–6 porcji)

2 opakowania rukoli (po 10 dag), 20 dag mozzarelli, 6 średnich twardych pomidorów, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki wina marsala, sól, cukier, pieprz do smaku

Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w kostkę
i obsmażyć na chrupko na łyżce oliwy, po czym wyjąć z patelni i osączyć
z tłuszczu. Wymieszać z pomidorami. Na patelnię z resztką tłuszczu włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać sok z pomarańczy, ocet balsamiczny
i wino. Zagotować. Przelać do słoika, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, cukier i pieprz do smaku. Słoik zamknąć i potrząsać nim, aż powstanie jednorodny sos. Pomidory z serem ułożyć na rukoli i polać sosem.