Sałatka z resztek indyka lub kurczaka

(6 porcji)
2 szklanki krojonego w kostkę pieczonego mięsa indyka lub kurczaka, mała włoska kapusta, szczypiorek, 2 łyżki majonezu, łyżka oleju, sól, pieprz, 2 łyżki soku cytrynowego lub octu winnego.
1. Kapustę włoską poszatkować drobno (np. łopatką do serów), włożyć do salaterki i posolić.
2. Mięso połączyć z kapustą.
3. Dodać drobno posiekany szczypiorek, zaprawić łyżką oleju, majonezem, pieprzem, solą, sokiem cytrynowym lub octem winnym i wszystko razem wymieszać.
Sałatkę należy przygotować na krótko przed podaniem, przy dłuższym przetrzymywaniu kapusta zwiotczeje i straci apetyczny zielony kolor. Sałatka świetnie smakuje po świątecznych dniach obfitujących w mięso.