Sałatka z papryki pieczonej
4 duże mięsiste papryki (2 czerwone, 2 żółte), 1/2 szklanki oliwy z pestek winogron, 3 łyżki octu balsamicznego lub sok
z 1/2 cytryny, 6 ząbków czosnku, sól
Paprykę umyć, osuszyć i piec w całości w mocno nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż na skórce pojawią się pęcherze i zacznie czernieć. Opieczoną paprykę włożyć do woreczka do pieczenia i szczelnie go zamknąć na 30 minut. Następnie paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski i lekko posolić. Czosnek obrać i wycisnąć przez prasę. Oliwę zmieszać z octem lub sokiem cytrynowym, solą i masą czosnkową. Sos dokładnie wymieszać
i zalać nim paprykę. Trzymać w szczelnym naczyniu lub woreczku w lodówce. Podawać do wędlin i mięs na zimno.