Sałatka z papają

(4 porcje)

1 paczka (10 dag) roszponki, 2 owoce awokado, 2 dojrzałe papaje
na sos: sok z 1 limonki, 4 łyżki oleju z pestek winogron,
4 łyżki oliwy z oliwek, sól, cukier i pieprz do smaku

Przygotować sos: umieścić w słoiku wszystkie składniki i wymieszać je ze sobą, energicznie nim potrząsając. Spróbować i ewentualnie dodać któregoś składnika, według gustu. Roszponkę umyć i wysuszyć w suszarce do sałaty lub w ściereczce. Przepołowić awokado, wyjąć pestkę, obrać owoc ze skórki i pokroić go w plasterki. Papaję także obrać, usunąć pestki i pokroić w podłużne plasterki. Na dużym talerzu ułożyć roszponkę, na niej awokado i papaję, polać obficie sosem i od razu podawać.