Sałatka z karczochami

(6 porcji)

1 krucha sałata (tzw. masłowa), 1 mała puszka konserwowej fasolki szparagowej lub 20 dag świeżej (ugotowanej),
4 ziemniaki, 1/2 szklanki oliwek, 1 puszka tuńczyka w oleju, 3 średnie pomidory, 1 słoik marynowanych karczochów,
2 łyżki odsączonych kaparów
na sos: 10 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron,
3 łyżki octu balsamicznego lub soku cytrynowego, 1 łyżeczka musztardy, po sporej szczypcie soli, pieprzu i cukru, 1 ząbek czosnku

Wszystkie składniki sosu umieścić w zakręcanym słoiku typu twist (ząbek czosnku przekrojony powinien być na ćwiartki) i starannie zmiksować, potrząsając słoikiem. Ziemniaki ugotować w łupinie, po czym ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Karczochy odsączyć i poprzekrawać na ćwiartki. Sałatę umyć i większe liście poszarpać, pomidory pokroić na ćwiartki, tuńczyka odcedzić i rozdrobnić. Fasolę odcedzić i pokroić na 2–3-centymetrowe kawałki, kapary i oliwki także odcedzić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w dużej misce, wymieszać, polać sosem i odstawić w chłodne miejsce. Po 15 minutach można podawać.