Sałatka z fenkułu
(4 porcje)
2 bulwy fenkułu, 4 plasterki sera gorgonzola, 2 dojrzałe gruszki
na sos winegret: 10 łyżek oleju z pestek winogron, 3 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki musztardy, cukier, sól, pieprz do smaku
Fenkuł obrać z wierzchnich uszkodzonych liści, odciąć zbyt długie łodyżki, bulwy przekroić na ćwiartki, wykroić twarde części, pozostałe zaś pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na półmisku. Na pokrojonym fenkule poukładać plasterki obranych ze skórki gruszek, na nich zaś pokrojony
w drobną kostkę ser. w słoiku z zakrętką typu twist umieścić wszystkie składniki sosu i potrząsając nim jak shakerem, wymieszać je dokładnie ze sobą. Polać sałatkę po wierzchu sosem. Można ją być spożyć natychmiast lub po kilku godzinach, kiedy smaki wzajemnie się przenikną.