Sałatka egzotyczna

(4 porcje)
2 cykorie, pomarańcza, ząbek czosnku, łyżka rodzynek, 2 łyżki octu winnego czy balsamicznego lub soku cytrynowego, 4 łyżki oliwy lub oleju, szczypta soli, cukru i pieprzu, 1/2 łyżeczki dobrej łagodnej musztardy.
1. Przygotować sos z oleju lub oliwy, octu lub soku cytrynowego, musztardy, pieprzu, soli, cukru i czosnku.
2. Umyć cykorię, podzielić ją na listki, pokroić na kawałki, wymieszać z sosem.
3. Obrać pomarańczę, pokrajać ją na plasterki i każdy plasterek podzielić na ćwiartki. Wymieszać z cykorią.
4. Umyć dokładnie w ciepłej wodzie rodzynki, dodać do sałatki i wymieszać. Przez chwilę oziębić. Tak przyrządzona cykoria jest doskonałym dodatkiem do drobiu, ryb, pieczeni cielęcej.