Sałata z kalafiorów

(4–6 porcji)

1 kalafior
sól
na sos majonezowy: 5 żółtek, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu estragonowego, 2 łyżki zimnego rosołu z kostki, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżeczka dobrej musztardy
do przybrania: 2 jaja na twardo, 3–4 marynowane pieczarki

Kalafiora podzielić na małe różyczki. Przygotować posoloną wodę i namoczyć kalafiora na kilka godzin. Dokładnie odsączyć. Kalafiorowe różyczki poukładać ogonkami do środka na okrągłym półmisku. Przybrać dookoła pokrojonymi w plasterki jajkami i plasterkami marynowanych pieczarek. Przygotować sos: żółtka przetrzeć przez sitko, ucierać dodając po trochu oliwę, a następnie ocet estragonowy, rosół, pietruszkę, cukier i musztardę. Sosem zalać sałatkę.