Ryba po grecku

75 dag filetów z białej ryby (dorsz lub mintaj), 3 marchwie,
2 pietruszki, 1/2 dużego selera, 1 por, 1 duża cebula, 8 łyżek oliwy, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, przecier pomidorowy lub pomidory w zalewie z soku, sól, cukier, pieprz

Filety usmażyć na oliwie i odłożyć. Cebule i pora poszatkować i poddusić na oliwie. Marchew, pietruszkę i selera utrzeć na tarce jarzynowej, dodać do cebuli i pora, wlać resztę oliwy i razem dusić, przyprawiając liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy warzywa są prawie miękkie, dodać przecier lub pomidory w zalewie, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Amatorzy ostrych przypraw mogą dodać szczyptę chili. Gorące warzywa wyłożyć na leżące na półmisku filety. Odstawić na kilka godzin, aby potrawa się schłodziła i zmacerowała.