Rumsztyki
(4 porcje)
1/2 kg wołowego mięsa(najlepszy byłby rostbef), 4 pieczarki, cebula, łyżeczka masła, łyżka oleju, sól, pieprz, ewentualnie odrobina sosu sojowego.
I. Krojone w poprzek włókien plastry mięsa dokładnie rozbić tłuczkiem formując zgrabne rumsztyki: najpierw rozbija się cieniutko cały plaster mięsa, pod spód podwija się foremnie brzegi i jeszcze raz zbija się rumsztyki z wierzchu nadając im owalny kształt .
2. Na oleju z masłem udusić pokrajaną w cienkie talarki cebulę i pokrajane w plasterki pieczarki. Posolić, posypać lekko pieprzem, można dodać kilka kropli sosu sojowego. Po uduszeniu cebulę z pieczarkami odłożyć z patelni.
3 .Na tłuszczu pozostałym po duszeniu cebuli i pieczarek smażyć rumsztyki rzucając je gładką stroną na patelnię. Kiedy już się lekko obsmażą, obraca się je na drugą stronę, tę, na którą zostały podwinięte brzegi – wówczas zachowają ładny kształt. Posolić, posypać pieprzem.
4. Pod koniec smażenia na każdym rumsztyku układa się po troszku duszonej cebuli z pieczarkami
Takie rumsztyki można zrobić także z mięsa pieczeniowego, pod warunkiem, że zostanie ono bardzo dokładnie zbite, gdyż inaczej mogłyby być twarde.