Ruletki z mięsa

1/2 kg miękkiego wołowego mięsa
25 dag mielonego mięsa wołowego
1 cebula
3 łyżki tartej bułki
2 jaja
1 szklanka rosołu
sól
1 łyżka smalcu gęsiego lub wołowego
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mąki

Przygotować farsz: wymieszać mieloną wołowinę z siekaną drobno cebulą, tartą bułką, jajkami oraz solą i pieprzem. Wołowe mięso pokroić w plasterki, każdy rozbić tłuczkiem do mięsa, po czym posmarować częścią nadzienia. Zwinąć mięso i obwiązać nitką, tak aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Ułożyć „ruletki” w garnku, zalać rosołem (kiedy będzie wyparowywać, dopełniać wodą). Po 2 godzinach mięso jest gotowe. Do pozostałego sosu dodać ziele angielskie, smalec gęsi lub wołowy, mąkę i jeszcze chwilę gotować.