Rosół ze stożkami z bułki

(8 porcji)

6–8 szklanek rosołu
na stożki: 12 dag (6 łyżek) sklarowanego masła lub gęsiego smalcu, 6 jaj,
1 szklanka skrojonej z czerstwych bułek skórki oraz cały środek z jednej z nich, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju do wysmarowania formy

Masło lub smalec utrzeć z 2 jajkami i 4 żółtkami, aż się spieni. Skórkę z bułek namoczyć w wodzie, wycisnąć, wymieszać z rozbitymi z tłuszczem jajami, dodać pokrojony w kostkę środek bułki, szczyptę soli.
Ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta, wymieszać ostrożnie. Wysoką foremkę wysmarować olejem, wyłożyć do niej ciasto i upiec, aż wierzch będzie rumiany, a wetknięty patyczek nie oblepi się ciastem.
Wyłożyć ciasto do wazy i oblać rosołem. Kroić w wazie jak tort i nakładać kawałek owego ciasta z dodatkiem rosołu.